Tartalomjegyzék

 

Könyvtárunkban mintegy 60 nyelven található meg a könyvek könyve: a Biblia

 Könyvtárunkban mintegy 60 nyelven található meg a könyvek könyve: a Biblia.

(Állományunkban ez kb. 200 példányt jelent.)

A gyűjtemény gerincét idegen nyelvű Bibliák adják, például nieu, luganda, koreai, nyoro, csuvas, kínai, japán, gráz nyelvű Újszövetség. A gyűjtemény része az angol nyelvű: The Ryrie Study Bible (King James version).

A könyvtár állományában régi, értékes könyvek is vannak. Az egyik legősibb példány egy ritkaságnak számító, 1678-as, német nyelvű, gót betűs Újszövetség, Luther fordítása. Érdekes, hogyan került ide ez a könyv. Jó néhány évvel ezelőtt egy idős néni talált rá Vecsésen az utcán egy árokban. Elhatározta, hogy az első embernek odaajándékozza, aki meg tudja mondani, hogy milyen nyelven íródott. Történetesen találkozott Hetényi Attilával, a teológia tanárával, aki készséggel felvilágosította a „könyv nyelvét" illetően, így került az az ő tulajdonába.

Egy zsidó imakönyv is Hetényi Attilán keresztül került a könyvtárba, ennek az a különlegessége, hogy az eredetije a XVI. sz.-ban íródott, az első bejegyzése 1599-ből való. A British Museum kiadásában jelent meg 500 számozott példányban, ebből a 207. található itt.

Még két különlegesség az 1657-ben Lipcsében kiadott kétkötetes interlineáris Biblia, mely Vida Sándor hagyatékából került ide, és az 1704-ben Kasselben kiadott Biblia.

Joomla templates by a4joomla